Wat is een kelim?

kelim vloerkleed

Wat is een kelim?

Het woord ‘kelim’ wordt soms te pas en te onpas gebruikt als het om tapijten gaat. Maar wat is een kelim tapijt precies en welke karakteristieke eigenschappen heeft het? Wij willen er hier even nader op ingaan.wat is een kelim

Wat is een kelim tapijt en hoe herken je het?

Een kelim vloerkleed wordt met de hand geweven en vertoont geometrische en overwegend vrij complexe patronen. Het is van oorsprong Oosters en wordt gemaakt in het gebied tussen de Balkan en Pakistan. Het woord ‘kelim’ is van Turkse afkomst en worden door moslims ook als bidkleedje gebruikt. De patronen van een traditioneel kelim tapijt zijn bijna altijd symmetrisch en zijn uitgevoerd in ivoor, blauw, groen, rood en roze. De scheringdraad is van katoen. Voor de inslagdraad van kelim tapijten wordt wol gebruikt.

Traditionele en moderne uitvoeringen

Een echt traditioneel kelim tapijt is van hoge kwaliteit. Het is sterk en behoudt heel lang zijn oorspronkelijke kleuren. Dit komt omdat de kleuren enkel van natuurlijke producten werd gemaakt. Maar tijden veranderen en we willen graag andere kleuren en patronen. Daarom zijn ontwerpers andere tinten en motieven gaan gebruiken voor modernere uitvoeringen. Toch doet dit niets af aan de kwaliteit van een echt kelim vloerkleed.

kelim vloerkleden

Kelim in onze interieurs

Kelim vloerkleden zijn erg geliefd in onze woningen. Ze zijn stijlvol en brengen kleur in je woning. Sommige kelim tapijten zijn vrij neutraal van kleur en passen bijvoorbeeld in een minimalistische of Scandinavische woning. Andere zijn heel opvallend en zijn een echte blikvanger in huis. Felle kleuren gaan goed bij traditionele of landelijke interieurs.

kelim tapijten

kelim tapijt

Waar leg je een kelim vloerkleed?

Je kunt bijna in elke kamer een kelim tapijt leggen. Zelfs in de keuken of de badkamer zien we meer en meer dergelijke tapijten opduiken. Kelim is een stijl op zich, en past daarom bij elke wooninrichting. Het brengt sfeer in huis en zorgt bovendien voor warme voeten op een tegelvloer. Je kunt een tapijt apart leggen of meerdere vloerkleden over elkaar heen plaatsen. Dit creëert een zeer speelse look.

kelim vloerkleed

Verschillende kelim elementen in huis

Kelim vloerkleden hebben het voordeel dat ze met heel wat accessoires kunnen gecombineerd worden. Wil je bij kelim blijven? Kies dan bijvoorbeeld voor kelim kussens om ze bij je tapijt te laten aansluiten. Ben je handig? Dan kun je bijvoorbeeld de zitting van stoelen of een bankje met kelim overtrekken. En waarom zou je geen klein kelim tapijtje als decoratie aan de muur hangen? Het geeft niet als de motieven en kleuren niet allemaal perfect bij elkaar horen. Elke kelim past bij om het even welke andere kelim, handig toch?

Afbeelding 1: https://nl.pinterest.com/explore/turkish-kilim-rugs/?lp=true

Afbeelding 2: https://nl.pinterest.com/pin/494410865334460926/

Afbeelding 3: https://nl.pinterest.com/pin/82612974398844063/

Afbeelding 4: https://nl.pinterest.com/pin/326018460515816002/

Afbeelding 5: https://www.pinterest.es/pin/523191681685284379/

 

 

Share this post