Waar moet je op letten als je een vloerkleed neemt in een kleine ruimte?

vloerkleed in kleine ruimte
vloerkleed in kleine ruimte

Waar moet je op letten als je een vloerkleed neemt in een kleine ruimte?

Een vloerkleed bepaalt voor een heel groot stuk de sfeer in een kamer. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt om een perfect vloerkleed in een kamer te kiezen. Je moet met heel wat aspecten rekening houden: kleuren, materialen, afmetingen en vormen. In grote ruimtes valt het nogal mee om een vloerkleed te kiezen. Daar kun je nog spelen met de plaatsing van het vloerkleed of je kunt verschillende kleine vloerkleden met elkaar combineren. Een vloerkleed in een kleine ruimte inpassen wordt net iets moeilijker. Maar geen nood: met de volgende tips kom je al een heel eind verder!

Laat een gedeelte van je vloer vrij

Hoe groot of klein ook je kamer is, laat voldoende ruimte tussen je vloerkleed en je muren. Zo is je vloer nog altijd zichtbaar. Daardoor creëer je toch nog een zeker ruimtegevoel, ook in kleine ruimtes. Je vloerkleed mag best wel onder je meubelen doorlopen. Dit doet je kamer groter lijken dan wanneer er bijvoorbeeld enkel onder de salontafel een klein vloerkleed zou liggen.

Hoogpolig of vlak vloerkleed?

vloerkleed in kleine ruimte

Afbeelding: https://nl.pinterest.com

Zelfs vloerkleden met lange haren steken vrij hoog uit boven je vloer. Het benadrukt heel erg het verschil tussen de ruimte waar het vloerkleed wel en niet ligt. Met andere woorden: het deelt je (toch al kleine ruimte) nog eens extra in in vlakken. Voor vloerkleden voor de kleine ruimtes kies je best een vlakkere uitvoering.

Felle of discrete kleuren?

Een druk vloerkleed zoals een Perzisch tapijt of een vloerkleed met veelkleurige vlakken vult de ruimte snel op. Je aandacht gaat volledig naar het vloerkleed, terwijl je in een kleine kamer misschien eerder de aandacht op de muren of het plafond wilt richten. Als je toch voor kleur kiest voor een kleine kamer, kies dan bijvoorbeeld een klein vloerkleed in een neutrale kleur en daarbij een mini vloerkleed in fellere kleuren.

Rechthoekig, vierkant of rond?

Met ronde vloerkleden moet je voorzichtig omgaan. Een rond vloerkleed neemt in verhouding veel meer plaats in dan een vierkant vloerkleed. Dit komt omdat het relatief minder oppervlakte bedekt. Het lijkt een klein vloerkleed maar je zit al snel tot tegen de muren. Kies in eerste instantie een rond of vierkant vloerkleed in een kleine ruimte. Wil je toch strakke lijnen in je interieur doorbreken? Kies dan voor een rond mini vloerkleed dat je bijvoorbeeld onder een bijzettafeltje legt. Het trekt aandacht, maar zonder te overdrijven.

Het effect van rechthoekige vloerkleden

Een rechthoekig vloerkleed in een kleine ruimte kan de ruimte langer doen lijken. Leg dan wel de smalste kant naar de deur waar je binnenkomt. Zo heb je onmiddellijk zicht op de langste kant van het vloerkleed en krijg je de indruk dat de ruimte langer is. Indien mogelijk, probeer ook je meubelen zodanig te schikken dat je het merendeel van de tijd de langste kant van je vloerkleed voor jou hebt.

Creativiteit en flexibiliteit

In grote ruimtes leg je waarschijnlijk een groot tapijt dat gedurende jaren op dezelfde plek blijft liggen. Logisch ook: je kunt het misschien nergens anders inpassen. Bij kleine vloerkleden gaat dit anders. Ze zijn heel erg makkelijk van de ene kamer naar de andere te verplaatsten. Zo kun je spelen en experimenteren met je verschillende vloerkleden. Aarzel niet om een paar exemplaren in huis te halen. Zo kun je met weinig moeite af en toe je interieur een andere look geven.

Share this post